torstai 3. toukokuuta 2012

Erinomainen ajaja

Tänään aloitin päivän mukavasti parilla puhelulla klo 7-8 ja 8-9:30. Sini heitti Lassin kahdeksaksi kouluun mutta Eveliina vietti tänään kotipäivän koska oli eilen lämpöinen (tänään oli jo kuumeeton päivä). Kesken puhelun sain vielä kirjoitella shekkiäkin, kun eräs paikallinen Suominainen kävi tuomassa työpöydän, jonka olimme varanneet heidän "asunnon tyhjennysmyynnissään" muutama viikko sitten. Ensi viikolla käymme vielä hakemassa imurin, leivänpaahtimen, ja paljon muuta diiliin kuulunutta tavaraa.

Minulla oli varattuna ajokorttia varten ajokoe klo 11:20 ja huristelinkin hyvissä ajoin jälleen DMV:n konttorille. Eilen illalla pänttäsin vielä hiukan ohjekirjaa (mm. miten vilkutellaan käsimerkeillä) sekä tarkastin, että mersussa on rekisterikilpi myös edessä (olin varma ettei ole, mutta olikin), missä on hätävilkkunappula, mistä tuulilasinpyyhkijät saa päälle (täällä ei juuri ole sadellut...) ja missä on takalasin lämmittimen nappi ("defroster", ollut myös suht. vähällä käytöllä). Kirjasen mukaan nämä kaikki pitää testissä tietää, ja niinhän se olikin. DMV:llä painelin suoraan oikeaan jonoon ja muutaman minuutin päästä pääsinkin jo läiskäisemään kirjallisen osuuden jälkeen saamani laput pöydälle. Peukkua piti taas painaa sormanjäljenlukulaitteeseen, ja sitten piti vielä antaa auton vakuutuskortti. Joka oli tietysti autossa. Eipä muuta kuin rivakka spurtti mersulle ja takaisin. Äskeinen täti oli häipynyt jonnekin mutta viereinen (joka muistaakseni tarkisti kirjallisen kokeeni) otti homman haltuun ja teki paperityöt loppuun. Lopuksi hän käski ajamaan autolla rakennuksen sivua seuraillen keltaista nuolta, joka veisi testin aloituspaikalle.

Rakennuksen toiselta puolelta löysinkin pari autoa, joiden kimpussa ajoinssit jo häärivät ja opin jo etukäteen miten toimia ennen starttia. Itselleni sattui miellyttävän oloinen aasialaistaustainen kaveri, joka vakuutti antavansa ohjeet hyvissä ajoin ja artikuloivansa selkeästi. Sitä ennen kuitenkin tarkastettiin vilkut ja jarruvalot sekä sain näyttää juuri ne kirjasessa kuvatut hallintalaitteet ja käsimerkit. Kun lähdimme kierrokselle, niin heti ensimmäinen kääntyminen oli vasemmalle sellaiselle tielle, jossa oli keskellä tietä ns. left turning line. Tällaista ihmettä ei Suomessa ole ja sen käytön suhteen olen edelleen hiukan epävarma. Se ei ole varsinainen ajolinja mutta kun tieltä on kääntymässä vasemmalle, niin tulee (max 200ft ennen) vaihtaa kaistaa left turning linelle ja tehdä kääntyminen siltä käsin. Pelottavinta on, että samaa kaistaa saa käyttää kumpaankin suuntaan ajavat autot... Samaa kaistaa pitää ohjekirjan mukana käyttää myös silloin kun vaikkapa pihatieltä kääntyy vasemmalle, tielle jolla on left turning line. Paitsi jos se ei ole turvallista tai on turvallista olla kääntymättä sille tai jos se on laitonta. Jos äskeinen lause oli mielestäsi sekava, niin vika ei ole sinussa: suunnilleen noin ohjekirjakin asian määrittelee. Toisin sanoen en ollut edelleenkään aivan varma pitäisikö minun kääntyä DMV:n pihasta left turning linelle vai ei. Tein kuitenkin varoiksi Suomen ajo-oppien mukaan: käännyin sille koska se oli lähin siihen suuntaan vievä kaista, vilkutin heti oikealle ja vaihdoin kaistaa. Inssimiehen paperi ei rapissut, joten ratkaisu lieni oikea.

Tämän jälkeen ajelimme muutaman minuutin ympäri lähikortteleita ja pääsin näyttämään, että osaan parkkeerata katukivetyksen viereen ja ajella ihan takaperinkin muutamia metrejä. Viimeisessä risteyksessä ennen DMV:n pihaa olikin taas joka suunnassa stop-merkit ja eikös oikealta tullut auto joka pysähtyi täsmälleen samalla hetkellä kuin minä. Tällaisessa risteyksessä se joka pysähtyy ensin saa mennä ensin. Järki sanoi, että oikealta tulevalla on etuajo-oikeus mutta auto ei hievahtanutkaan. Mietin pari sekuntia, että ei me tähänkään voida jäädä ja painelin kylmä hiki otsalla risteyksen yli. Inssi ei puhunut mitään ja olin varma, että tuohon se sitten kosahti, viimeiseen risteykseen. Ohjailin auton parkkin ja kaveri raapusti paperiin jotain. Sitten hän antoi lapun kouraani ja sanoi "Well done, you are an excellent driver" ja nousi autosta. Jonkun yhden pikkuvirheen hän oli huomannut (turvaväli tms.) mutta muuten sain puhtaat paperit. Kävin vielä vilauttamassa papereita sisällä ja sain tietää, että kortti tulee postitse hamassa tulevaisuudessa. Kotimatkalla ajoin niin, ettei olisi ajokoessa kyllä mennyt läpi.

Kun Lassi tuli koulusta tuli luvattua, että jos matikan läksyt tulee hoidettua ilman rutinoita, niin käydään hakemassa jännitteenmuuntajia Fry's-tavaratalosta, jolloin saamme vihdoin ison telkkarimme ja Wiin toimimaan. Kyllähän oli hyvä kannustin. Kurvailimme siis illemmalla Lassin kanssa Sunnyvalen toiselle puolelle kaupoille. Fry's:n pihalla olikin sellainen kaara, etten ole ennen nähnyt. Oli pakko ihan kuva napata.
Melkoinen joy machine. Bussin katolle oli hitsattu pakettiauto ja nokkakoristeena oli TV-antenni.

Iloinen jälleennäkeminen: Lassi ja Lego Harry Potter.

1 kommentti: