keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ystävyyssuhteita

Maanantain suurin ihmetys taisi olla se, että onko tänne nyt jo tulossa syksy (niin kuin minä syksyn ymmärrän eli säät viilenee ja tarvitaan pitkiä vaatteita). Sunnuntai-illalla minulla oli jo villasukat jalassa. Maanantaina vein lapset kouluun neulepaita päälläni. Täällä on hassu ongelma: lasten vaatetuksen vaikeus. Aamuisin on melko kylmä (shortseilla paleltaa), ehkä 14-15C. Päivällä kun haen lapset koulusta, mittari huitelee jopa yli kolmeakymppiä (millä tahansa vaatteilla tuskanhiki). Juuri maanantai-iltana kun laitoin lapsille vaatepinot, mietin, että nyt laitan sitten kerrankin niin lämmintä niille, ettei joka aamu tarvitse palella. Lassille pitkät housut (onneksi tosi ohkaiset) ja Eveliinalle oikein sukkikset mekon kanssa. Huppari/neuletakki T-paidan päälle. Aamulla yhdeksän maissa olikin sitten jo pitkälle yli kaksikymmentä astetta. Päivästä tulikin sitten todella kuuma. Hyvinkin voi koulupäivän aikana lämpö nousta 20C. Onneksi tämä ei ole mikään oikea ongelma vaan lähinnä pukeutumiskysymys :)

Tiistaina olin hyvän ystäväni kanssa shoppailemassa minulle uudessa ostoskeskuksessa ja syömässä Fresh Choicessa. Luomu-ruokaa lähipelloilta. Ja hyvää oli -njamiiiii. Aivan ihanaa aikaa siis. Ilta meni läksyjä kahlaten, englanninkielisiä lastenkirjoja lukien ja Lassin extra-matikantehtäviä vääntäen (Lassi laskee kolmannen luokan matikkaa eteenpäin aina kun ehtii, koska hyppäsi Suomen kakkoselta ollen 7 viikkoa kolmosella täällä, ja nyt siis nelosella). Noin puolet tehtävistä oli entuudestaan Suomen ajoilta tuttua, noin puolet oli ihan uusia asioita. Kz:n työkaveri kävi vielä pulahtamassa illalla yhteisen tennispelin jälkeen.

Tämän päivän olen saanut nauttia ihanan ystävän kanssa ensin heidän asuntonsa punttiksella, sitten uimassa ja syömässä. Täydellinen, tiivis hyvinvointipaketti sillä aikaa, kun lapset ovat koulussa. Tässä vähän tämän päivän maisemia, joissa vietimme aikaa.


Minua huoletti vähän lasten (lähinnä Eveliinan) ystävystymisasiat. Ajattelin, että viime keväänä kun he pötkähtivät täysin ummikkoina luokkaan, jossa kaikki puhuvat englantia ja ovat jo syksyllä sitoneet ystävyyssuhteet, edessä voisi olla ongelmia. Päinvastoin. Kaikki ottivat lapset oikein lemmikeikseen ja kilpailivat kuka saa istua vieressä ja leikkiä välitunnilla. Lassi jatkoi nyt syksyllä osittain samojen luokkakavereiden kanssa. Toinen parhaista kavereista on samalla luokalla, toinen rinnakkaisluokalla. Eveliinahan vaihtoi nyt kokonaan koulua ns. ELD-luokalle, jolla puhutaan selkeää englantia, toistetaan asioita ja käytetään konkreettisia esimerkkejä. (ELD-luokilla ei ole eskaria, jonka vuoksi Eveliina oli keväällä meidän omassa lähikoulussa). Ajattelin, että nyt varmaan on helppo saada kavereita, kun kukaan ei oikein osaa vielä puhua englantia ja kaikki ovat toisilleen uusia ja aloittavat vieraassa koulussa. No ei se ihan niin mennyt. Japanilaiset leikkivät japanilaisten kanssa ja puhuivat vain japania. Israelilaiset toistensa kanssa israeliksi. Meksikolaiset toistensa kanssa espanjaksi... Totta kai kaikki haluaa leikkiä (jo vanhojen tuttujen kanssa) kun saa puhua omalla äidinkielellään. Siinä on vähän vaikea mennä toisten leikkien väliin ehdottamaan mitään ilman yhteistä kieltä. Silloin tajusin, että jos esim. Suomessa aloittaa uusi luokka, kyse on vain henkilökemioista, kuka viihtyy kenenkin seurassa. Täällä kyse on kielestä. Kuka osaa puhua mitäkin kieltä. Ajattelin, että erot hälvenevät, kun kaikki oppii vähän englantia ja on näin edes vähän tasa-arvoisemmassa asemassa saamaan ystäviä muistakin kulttuureista.  Kyllä sitä on itse surkeana, kun Eveliina sanoo, että taaskaan kukaan ei leikkinyt minun kanssa (paitsi Lassin kanssa he leikkivät yhdessä). No, tänään Eveliina juoksi koulun jälkeen luokasta syliini ja sanoi innolla: "Kysy Ashitan äidiltä koska se voi tulla meille leikkimään, meistä tuli kaverit!" Niin he juoksivat käsi kädessä kiipeilytelineisiin ja jäivät koulun jälkeen hetkeksi kiipeilemään aivan innoissaan -IHANAA!

Nyt odottelemme naapurin Airia ja Harukia taas meille leikkimään illaksi (aikuisilla on vanhempainilta). Meillä on sama tilanne huomenna ja meidän lapset ovat puolestaan huomenna heillä hoidossa. Näin se homma toimii :D

2 kommenttia:

  1. Tuota olen hieman pelännyt, because L&E ovat niin sosiaalisia. Toivottavasti tuosta lähtee liikkeelle ystävyydet.
    Toivoo Appi

    VastaaPoista
  2. Israelilaiset puhuu keskenään kaiketi hepreaa... ;-)

    VastaaPoista