perjantai 29. marraskuuta 2013

Happy Thanksgiving

Koko viikko on mennyt enemmän ja vähemmän Thanksgivingin valmistelussa. Lapsilla on ollut lomaviikko koulusta ja Kaizu oli koko alkuviikon Suomessa työmatkalla. Olin opetellut kalkkunan paistoa kaiken maailman blogeista ja YouTube-videoista. Halusin siitä niin hyvän kuin mahdollista :) Sunnuntaina otin kalkkunan sulamaan pakkasesta, vaikka hoksasin sen olevan sen verran suuri jötkäle (21lb = kymmenisen kiloa), että aikaisemminkin olisin voinut ottaa. Maanantaina sulattelin sitä välillä huoneenlämmössä noin kädenlämpöisessä vedessä. Tiistaina tein vielä sille brinen eli suolaliemen, jossa se muhi torstaiaamuun asti. Liemeen tuli veden lisäksi sitruunaa, sipulia, porkkanaa, varsiselleriä, laakerinlehtiä, suolaa, mustapippuria, valkopippuria, yrttejä (mm. rosmariinia) ja kanalientä.

Tässä brine jäähtymässä kiehautuksen jälkeen, jotta voisin lisätä sen kalkkunan kanssa samaan pussiin. Touhua seuraa Eveliinan askartelema Gobble Gobble -kalkkuna (ja taitaa olla tyytyväinen, että itse sattuu olemaan tehty vain paperista, siinä sitä kaveria nyt viedään viimeiselle leposijalle). 

Ihana runo, jonka Eveliinan viime vuoden opettaja opetti. (Klikkaamalla kuvan saa isommaksi). Tällä runolla Eveliina päätti tervetulijaispuheensa.

Vähän Thanksgiving-koristeluja. Eveliinan käden mallista tehdyt siivet pöllöllä. 

Keskiviikkona sain rakkaani kotiin Suomesta viikon jälkeen. Ihanaa :) Täällä olikin talo täynnä naisia Kaizun saapuessa, koska torstaina olisi The Päivä ja me viettäisimme Thanksgivingiä 20 ihmisen voimin meillä Palmulassa. Sain parit apukädet esivalmistelemaan jo joitan ruokia keskiviikkona ja juhlahulluna katoimme jo pöydätkin valmiiksi (lapsilla piti olla eri pöytä, jotta kaikki mahduimme istumaan). Taas se tuli huomattua, että kyllä sopuli sialle antaa, hienosti mahduimme matalaan majaamme. Koko porukka oli samalla meiningillä mukana, kaikki puuhasivat vuorotellen keittiössä ja autoimme toinen toisiamme. Jaoimme jo alun perin tuomiset eli jokainen toi jotain ruokaa tai/ja juomaa. Näin ne juhlat hoituvat niin näppärästi :) Illalla oli jo ihan aatonaatto-fiilis, sama kutkutus :)

Olin tehnyt kaikille vieraille nimilaput



Aamulla alkoi kalkkunan paisto. Lopulta se taisi olla uunissa noin 6.5 tuntia. Aina puolen tunnin välein se otettiin pois ja valeltiin aluksi voilla ja lopulta omalla vuokaan valuneella liemellään. Ennen neljää tupa alkoi olla jo täynnä väestä ja kaikki puuhailivat keittiössä yhdessä, jotta saimme upean dinnerin aikaiseksi. Juhla alkoi molempien lastemme puheilla. Vuoroin lapset toivottivat omalla tavallaan vieraat tervetulleiksi ja kertoivat mistä asioista itse ovat kiitollisia. Ruoka oli kerrassaan taivaallista. Kaikki olivat onnistuneet hyvin kokkailuissaan. Myös jälkiruokatarjonta oli huikeaa, josta kuuluu kiitos mahtavalle ystäväporukalle. Kävimme pöydässä läpi asioita, joista olemme kiitollisia. Etteivät kaikki sanoisi terveyttä, ystäviä ja perhettä teimme säännön, että ei saa sanoa samaa kuin joku toinen on sanonut, vaan pitää miettiä aina uusi kiitollisuuden aihe. Pidän kovastikin tämän juhlan teemasta, koska on upeaa nauttia siitä mitä jo on, eikä koko ajan vinkua ja hamstrata lisää.
 
Tässä alkaa olla jo aika hyvällä mallilla tämä herkku. Sulloimme kalkkunan perberiin yrttejä mutta varsinaiset lisukkeet laitoimme muhimaan sen alle.

Lähikuvaa vielä pöydän kunkusta. Toki tällä pöydällä oli kyllä monta kunkkua, kaikki kokit olivat taitavia tuomisissaan. 


Monta käsiparia apuna. Ja vielä monta lisäksi, jotka eivät mahtuneet kuvaan.

Pian pääsemme syömään. Vielä osa ruuista pitää nostaa esille.

Isäntä sai hoitaa kalkkunan leikkauksen. Muuten pöydässä oli tarjolla perinteisiä Thanksgiving-ruokia: Perunamuusia, kastiketta, (karpalokastikettakin olisi ollut, mutta se unohtui jääkaappiin), maissia, suolakurkkua, salaattia, bataattisaksanpähkinävaahtokarkkilaatikkoa, uunikasviksia... Hmmm...mitäköhän muuta... No, oli ainakin kystä kyllä.

Hyvää ruokahalua <3 Kaikki mahtuivat sopuisasti pöydän ympärille, "isot" lapset söivät eri pöydässä. Yhteensä juhlimassa oli 20 henkeä.

Jälkiruokiin kuului mm. juustotarjotin hedelmineen ja suolakekseineen ja toki myös pipareita. Perinteen mukaan oli omenapiirakkaa jäätelöllä ja kurpitsapiirakkaa. Lisäksi herkuutelimme vielä Banoffee-piirakalla. Voi sanoa että oli pötsi pulleroisena eli kupu pullotti ihan kiitettävästi. 

Juustotarjottimellakin oli Thanksgiving-henkeä.

Pumpkin pie.

Eveliinan super-suosikki: apple pie.
Tänään onkin sitten ollut Black Friday. Kaupat avaavat (muka) huikeiden tarjousten saattelemana ovensa jo yöllä ja kaikki tungeksivat sitten näiden tarjousten perässä. Itse en todellakaan jaksaisi ja viitsisi nähdä sitä vaivaa, että tungeksisin jossain henkeni uhalla (olen kuullut, että siinä hommassa on jopa kuollut ihmisiä), mutta kävin kyllä kaverini kanssa pyörähtämässä eräällä ostarilla ihan vasta aamupäivällä. Jätimme auton suosiolla suoraan valet parkingiin, joten muut saivat etsiä pientä rahaa vastaan meille parkkipaikan ja me pääsimme suoraan kävelemään ovesta sisään. Oli meinaan aika tungos koko parkkialueella parkkihalli mukaan lukien (joka oli jo suljettu ja miehet ohjasivat liikennettä). Tarjoukset olivat kauniisti sanottuna kovastikin maltillisia... Parhaimmat tarjoukset, joita näimme olivat -40%. Mukaan tarttui kassillinen lasten vaatteita Abercrombielta (kaikki -40%), mutta ne olivat ainoat löydöt. Johtui myös joissain liikkeissä olleista valtavista jonoista. Esim. Hollisterin jono oli kaupan ulko-ovelle asti, joten se siitä... Kuulin kyllä vinkkiä, että parhaimmat Black Friday-löydöt taitavat löytyä elektroniikan puolelta. Paras ostos tälle päivälle taisi olla kuitenkin joulukuusi. Ai että se on kaunis!!! Hassu muuten valita joulukuusta, koska tänäänkin oli kuitenkin yli 22C lämmintä.

Lupasin eräälle blogimme seuraajalle, että pidämme tänä vuonna jouluun asti joulukalenteria. Julkaisemme siis joululukuun joka päivä jouluun asti jonkun jouluaiheisen valokuvan joko tästä jenkkiaiheisesta joulusta tai saatan jopa raottaa vanhoja perhealbumeita ja etsiä kuvia menneiltä jouluilta :D Katsotaan mitä kaikkea kivaa keksin. Ihan itseäkin jännittää :D

Saimme muuten Suomesta postin kautta mieluisan yllätyksen. Joulukalenteri, jonka avulla saamme ihanan yllätyksen jokaisena päivänä ennen joulua :) Kiitos!


   

6 kommenttia:

  1. Onpa mehevän näköinen kalkkuna. Täytyypä kokeilla.
    Eveliinalle lähti tänään nimpparikortti.
    Toivoo E&Mja

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja kiitos :) Lapset saivat tänään avata Lassin synttäreiden kunniaksi ne paketit (jotka löytyivät kuusen alta). Halusimme vähän jakaa paketteja, jotta kaikki eivät jäisi kouluaamuun. Nyt viikonloppuna on aikaa nauttia osasta ja yhden jätämme virallisesti maanantaiaamuun. Lassi oli niin innoissaan paketista! Hihkui ja taputti käsiä. Nyt Lassi rakentaa Valkoista Taloa kuusen vieressä ja E seuraa ihanat uudet tossut jalassa :)

    VastaaPoista
  3. Voi miten mahtavan näköinen kalkkuna! Vesi herahtaa kielelle! :) Ihanan näköistä teillä muutenkin, ja tunnelma välittyy kuvienkin läpi :) Ollappa ollut mukana! Mutta ihanaa että yksi meidän perheestä edes pääsi paikalle, ja kovasti kehuikin ihanaa tunnelmaa, ihmisiä ja tarjoilua <3

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköiset juhlat teillä! Herkullisen näköisiä ruokia ja kauniit kattaukset. :) Mä olen innoissani kun toteutat toiveeni blogijoulukalenterista. Ja noi joulukalenteripussukat ovat tosi kivat tuossa korissa. En ole itse edes keksinyt, että tuolla tavalla ne olisivat kauniisti esillä.
    T: Mari

    VastaaPoista
  5. Hyvännäköinen kalkkuna ihan voisi vaihtaa sikakinkun kalkkunaan. Hyvää Lassin synttäripäivää toivottelen ja mukavaa alkavaa joulukuuta t.Riitta-mamma

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille :) Välitän onnittelut Lassille :) Tulin just laittamaan ekaa kuvaa. Jei!

    VastaaPoista