lauantai 18. tammikuuta 2014

Audi matkalla kohti Suomea

Tällä viikolla konkretisoitui ensimmäinen oikea paluumuuttoon liittyvä järjestely, kun torstai-iltana tuli autonkuljetusauto pihaan ja nappasi Audin kyytinsä. Päätimme siis käyttää monen suosittelemaa suomalaista Finn-US -nimistä rahtausfirmaa ja shipata nyt ensimmäisen auton (jonka pitäisi olla jotakuinkin samaan aikaa meidän kanssa Suomessa) ja toisen vasta hiukan lähempänä muuttoa. Heillä on hyvät suomenkieliset weppisivut, jossa voi myös suoraan kalkuloida mitä kuljetuksen hinnaksi tulee. Jos ei itse aja autoa Pasadenaan Los Angelesin lähelle, niin heidän kauttaan saa rekkakuljetuksen. Suomen päässä heidän agenttinsa puolestaan hoitaa maahantulokommervenkit tullauksineen kaikkineen. Ja mikä parasta, auto on aikanaan noudettavissa Hämeenlinnasta.

Yksi autojen roudaakseen liittyvistä toimenpiteistä oli käynti ah, niin ihanassa, DMV:n konttorissa. Paikallisessa katsastuskonttorissa siis. Olin varannut ajan DMV:lle tiistaiaamuksi kello 8 ja onneksi olin, sillä 7:30 oven edessä kiemurteli jo 50 metrin mittainen jono niitä, joilla ei ollut varausta. Ilmoitin siis vieväni molemmat autot maasta, jolloin viranomaisten pitäisi tietää olla vaatimatta enää autojen rekisteröintimaksuja. Tämän lisäksi paperitöitä tuli valtakirjan, vakuutuksen ja molempien maiden yhteystietolomakkeiden verran. Sekä tietysti shekki piti postittaa papereiden ja auton titlen (joka vastaa rekisteriotteen ilmoitusosaa) mukana. Ilman titleä firma ei kuulemma saa autoa maasta pois mutta sen antaminen toiselle tuntuu väkisinkin arvelluttavalta, sillä sen avulla auton voisi teoriassa siirtää toisen nimiin. Finn-US:n hepun mukaan paperit ja shekin olisi voinut jopa piilottaa jonnekin auton sisälle mutta arvioin turvallisemmaksi lähettää ne erikseen FedExin kautta. Jotakuta saattaa palvelun hintakin kiinnostaa. Itse laivarahti oli noin $1800, runsas tonni meni vakuutukseen, muutama satanen rekkakuljetukseen ja saman verran tullaukseen ym. Audista varmaan joutuu makselemaan vielä joitain tonneja veroja Suomessakin mutta pitäisi auton tuonnissa silti jäädä plussan puolelle. Mersusta tuskin veroja enää menee ja kuljetusvakuutuskin voi olla muutaman satasen halvempi. Suomen agentille pitää vielä jossain välissä lähettää nippu dokumentteja - mm. todisteet siitä että täällä ollaan asuttu yli vuosi, ja että autot ovat olleet käytössämme yli puoli vuotta.

Torstai-iltapäivään asti olimme siinä uskossa, että Audi lähtee joko perjantaina tai tänään lauantaina. Odottelin enää varmistussoittoa asiasta mutta sitten ilmenikin, että asiaa järkkäilevä heppu olikin torstain kipeänä eikä siis ollutkaan hoidellut asiaa loppuun asti. Hänen tuuraajansa kuitenkin soitteli puoli viiden aikoihin, että sopisiko nouto jo samana iltana. Eipä sitten muuta kuin pikaisesti kotiin ja pakkaamaan autoa! Olimme onneksi jo katsoneet keskiviikkona valmiiksi suurimman osan roinasta, jonka olisi hyvä olla Suomessa suunnilleen samoihin aikoihin kuin itse siellä olemme (pieni telkkari, silitysrauta, työkaluja, kumpparit, luistelukamat...). Sini kävi vielä ostamassa muutamia sellaisia säilytyspusseja joista voi imeä imurilla ilmat pois pakkaamisen jälkeen - tiedättehän, sellaisia Ostos-TV:stä tuttuja - ja sulloimme muutaman talvitakin ja peiton niihin. Oli kyllä uskomatonta miten pieneen tilaan meni samaan pussiin ahdettu tuplaleveä untuvapeitto, kaksi tavallista peittoa, pussilakana ja pari tyynynliinaa kun säkistä imaisi ilmat pois. Lähtöpaksuus oli lähellä öljytynnyriä ja olisiko lopputuloksena saatu lätty ollut viitisen senttiä paksuimmillaan. Kuvasimme kaikki autoon sullotut rojut ja luetteloimme ne: Suomen tulli haluaa nähdä listan muuttotavaroista ja myös arvion niiden arvosta.

(Sinin kuvatekstit)  Noutaja saapui lopulta noin 10:20pm
Siellä sitä pientä mussukkaa nyt viedään. Miehet vielä varmistelevat paperit kuntoon.
Jos Suomessa on ollut lämmin talvi ja ilmastonmuutos jyllää, niin samaa on kyllä ollut havaittavissa täälläkin. Sini jo viime viikolla mainitsi vähäsateisuudesta ja sama meininki on jatkunut. Uutisissa on jo ounasteltu, että Kaliforniassa joudutaan ehkä säännöstelemään vedenjakeluakin. Samoin ilmanlaatu on kuulemma nyt heikommassa jamassa kuin aikoihin ja laaksossa on havaittavissa jonkin verran savusumua. Ei sitä toki ole ollenkaan Pekingiin verrattuna, mutta jos katselee vuorilta laaksoon päin, niin selvästi sen kyllä näkee. Väittävät, että 40% ilmansaasteista tulee kotitalouksien puun poltosta ja 15% autoilusta. Tietäen miten mahdotonta täkäläistä polttopuuta on edes saada palamaan ja takkojen "junan vessa"-tyyliset savupiiput, en yhtään ihmettele että niistä hiukan savupäästöjä aiheutuukin. Valtaosalla on kuitenkin kaasulämmitteiset talot ja takka vain koristeena, joten joko täällä jossain oikeasti on runsaasti porukkaa jotka yrittävät lämmittää taloaan puulla, taikka satunnainen takan viihdepolttaminen on TODELLA saastuttavaa.

Kovin on vuoret "sumun" peitossa. Kuulin, että Kalifornian piispa on jopa rukoillut/kehoittanut rukoilemaan sadetta tänne.

Tämmöinen mehevä palmu komeilee lasten koulun edustalla. Samalla kun hain lapsia yhtenä päivänä koulusta, päätin ikuistaa koulun lähitienoilta muutamia maisemia muistoksi.

Tämän kirkon ohi ajan neljä kertaa päivässä (se on siis ihan koulun lähellä), mutta en ole tainnut siitä vielä kuvaa laittaa blogiin.

Tästä ei paljoa saa selvää, mutta juuri Lassin taekwondon loppumisen aikoihin aurinko laskee. Tässä täysikuu mollottaa vaaleanpunaisella taivaalla. Kuva otettu taekwondon parkkipaikalta.

Lassin luokan edessä on niin kauniita ruusuja. Tässä mielestäni kaunein yksilö.

Tänään olimme potkulaudoilla/kävellen lasten kotikoulun pihalla pienellä lenkillä (oman Ranchon lenkkini ja punttisalitreenin välissä :) ).
Mainittakoot vielä, että Sini on jatkanut ahkerasti päivittäin YMCA:lla ja lasten täkäläiselle koululle on ilmoitettu milloin he lopettavat, ja Suomeen vastaavasti milloin aloittavat siellä.

Juuri viime viikolla mainitsin siitä TRX-treenistä. Siitä olikin sattumalta pikku juttu ostamassani lehdessä. Tätä treeniä on siis tarjolla monen monta kertaa viikossa. Sekä lihaskuntoa että TRX-venyttelyä. Tehokasta puuhaa. Nimim. en muistanut, että pukeminen, oven avaaminen ja saippuan pumppaaminen pullosta voisi olla niin vaikeaa :)

Joka arkipäivä on aika lailla sama ohjelma. Aamulla kun lapset on viety kouluun ja kämppä saatu kuntoon suuntaan salille ja erilaisille ohjatuille tunneille. Sieltä yritän ehtiä pois vielä auringon lämpimimpään aikaan. Lounaan olen tainnut syödä joka päivä ulkona. Siis pihalla ulkona. Siinä saa samalla hyvät D-vitamiinit. (Yritän ajatella positiivisesti ja yritän myös muistaa suojautua kunnon kertoimilla). Lämpö on kyllä hellinyt jopa harvinaisen hyvin. Joka päivä on ollut yli 20C. Ilma alkaa olla semmoinen pehmeän lämmin kirpeän kylmän sijaan.

Tuli mieleen, että on pakko laittaa tänne meidän perusaamupalasta juttua. Muutenkin jo kerromme elämästämme yhtä sun toista, mutta blogista on puuttunut tämä smoothie, jonka teemme joka aamu. Siihen tulee oikeastaan aina marjoja (mustikoita, mansikoita ja vadelmia), avokadoa, maustamatonta jugurttia, kaurahiutaleita/leseitä, maitoa ja sen mukaan mitä kotoa kulloinkin löytyy: banaania, acai-jauhetta, chia-siemeniä, lucuma-jauhetta, proteiinijauhetta/proteiinijuomaa, acai-mehua yms. Ja kyllä maittaa. Lapset halusivat sitä tällä viikolla kahdesti lounaaksikin kouluun. On varmasti terveellisempää kuin vaihtoehtoiset pöperöt, joten tein ilomielin annokset heidän omiin pikkutermospulloihinsa.)

Joka kerta se näyttää vähän erille (esim. eilen ja edellispäivänä laitoin kaksi avokadoa yhden sijaan joka teki sen tietenkin vihreämmäksi), mutta tällaista me täällä nautimme joka päivä :) 


Ja nyt iltaherkkujen tekoon ja sen jälkeen keräännymmekin taas koko perheellä katsomaan Putousta!



Tämän viikon bonuskuvana lisään vielä kuvan Lassin kirjastosta lainaamastaan yli 300-sivuisesta sähköopin kirjasta näytteen. Ei ole tässäkään asissa poika äitiinsä tullut -onneksi :D

4 kommenttia:

  1. Kiitos näistä hienoista kirjoituksista. Ihmettelin tuota Audista maksettavaa veroa. Onko se sitten niin, että Suomeen saa tuoda verovapaana vain yhden "muuttoauton"?

    VastaaPoista
  2. Tänks. Suomeen saa tuoda yhden muuttoauton per nenä, mutta autoverosta saa huojennusta "vain" 14 000 euroon asti autoa kohti. Eli siitä yli menevän osuuden joutuu makselemaan itse. Mitä uudempi ja prameampi auto ja mitä enemmän siinä on herkkuja, sitä varmemmin jotain joutuu makselemaan.

    VastaaPoista
  3. Tuo koulun lähellä olevan kirkon ohi mekin kävelimme kun lapsia odottelimme koulusta ja kauniista ruusuista on kuvia. Ajattelinkin että voiko sinne autoon juntata matkatavaraa mukaan. R-L

    VastaaPoista